Hastanemizde ‘Hasta Hakları Haftası’ etkinliği düzenlendi
01 Kasım 2022

Hastanemiz Konferans salonunda Hasta Hakları Haftası dolayısıyla etkinlik düzenlendi.

Hastaemizde, Hasta Hakları Haftası etkinliği düzenlendi. Hasta Hakları Biriminin düzenlediği etkinlikte Başhekimimiz Uzm. Dr. Ramazan Gengörü ve Hasta Hakları Birim Sorumlusu Hüseyin Aşan konuştu.

Etkinliğe hastane idaresi, sağlık, temizlik ve güvenlik personelleri katıldı.

Başhekimimiz  Uzm. Dr. Ramazan Gengörü, hasta haklarında amaçlarının çalıştıkları birimlerde hizmet kalitesini arttırarak insan onuruna yakışır bir şekilde hizmet vermek olduğunu söyledi.

Gengörü, Bingöl Devlet Hastanesinde hastaların, haklarını veya sorunlarını kolay bir şekilde sorup çözüm yollarını öğrenebileceklerini ifade etti.

Hasta Hakları Birimi Sorumlusu Hüseyin Aşan ise konuşmasında hasta haklarının özerk bir birim olduğu vurgusunu yapıp, Bingöl Devlet Hastanesine ait yıl içindeki hizmet ve şikâyet verilerini kamuoyuyla paylaştı.

"Hasta hakları birimi hastaların yararını ve menfaatini düşünen bir birim olarak çalışmaktadır"

Aşan, "Hasta hakları özerk bir birim olarak çalışmakla birlikte hastaların yararını ve menfaatini gözeten bir birim olarak çalışmakta ve hizmet sunmaktadır. Hastanemizde 1300’den fazla çalışan arkadaşımız var. Çok başarılı ve kahraman arkadaşlarımız var. Bunlardan Rabbinin huzuruna gittiğinde ‘ya Rabbim ben görevimi yaptım’ diyebilecek yüzde 80 kahraman dostlarımız var.  Bu arkadaşlarımıza teşekkürü borç biliyorum." dedi.

"500 kişiden bir kişi şikâyet etmiş durumda"

Aşan, "Bingöl Devlet Hastanesi, sene başından bu aya kadar gelen vatandaşlara hizmet noktasında acil birimine 189 bin 340 hasta, yatan hasta sayımız 12 bin 52, polikliniklere müracaat eden hasta sayımız 396 bin 359, toplamda ise 629 bin 201 hasta hastanemize müracaat etmiş. Refakatçileri hariç. Bu gelenlerin içerisinde bizim hasta hakları birimi olarak baktığımız alanla ilgili toplam gelen şikâyet sayısı bin 304. Yani yıl içinde 500 kişiden bir kişi şikâyet etmiş durumda. Hizmetlerimizin beğenilmemesi rakamları olarak gayet doğal ve uygunluk arz etmekte." değerlendirmesinde bulundu.

"Hasta hakları konusu sadece vatandaşı değil bizleri de ilgilendiren bir konudur"

Başhekimimiz  Uzm. Dr. Ramazan Gengörü konuşmasında, "Hasta hakları önemli bir konu; sadece bir birim olarak düşünmemek lazım. Bu sadece vatandaşı değil bizleri de ilgilendiren bir konu. Bizler de çocuklarımız ve yakınlarımız da hastalanıyor ve farklı hastanelere gidebiliyoruz. Orada yaşadığımız bir sıkıntıda birimlere başvurup talep ve şikayetlerimizi iletiyoruz. Dolaysıyla hastalara ve yakınlarına bu titizlikle davranmamız lazım. Hastanemizde genel itibari ile yaklaşımlardan memnunum. Bazı aksaklıklar olsa da gerek temizlikte gerek hemşirelerimizde ve gerekse de güvenlik hizmetlerimizden memnunuz.  Son iki yılla beraber özellikle son altı ayda daha iyiye doğru gidiyoruz. İnşallah personel takviyeleri ile beraber daha kaliteli hizmet vereceğiz." dedi.

"Temel felsefemiz çalıştığımız birimlerde hizmet kalitesini arttırarak insan onuruna yakışır bir şekilde hizmet vermek"

Gengörü, "Temel felsefemiz şu; çalıştığımız birimlerde hizmet kalitesini arttırarak insan onuruna yakışır bir şekilde hizmet vermek. Bu hizmeti idaremiz öncülüğünde kendi ekibimiz ve personellerimizle yapacağız. Bazen çok şefkatli davranmamız gereken durumlar olabilir, bazı şeyleri yutmamız ve yutkunmamız gereken durumlar olabilir. Dolayısıyla burada hepimize çok büyük işler düşüyor. Şimdiye kadar çok majör bir hadise yaşamadık. Hastalar genelde haklarını hastanemizde arayabiliyorlar." şeklinde konuştu.

Programda hizmetlerinden ötürü sağlık, güvenlik, veri giriş ve temizlik personellerine teşekkür belgeleri ve plaket taktimi yapıldı.

"Hasta varsa hasta hakları da vardır"

Temel sağlık yasası ve genelgeleri hakkında bilgilendirmelerde bulunan hemşire Selahattin Buğrul, temel sağlık kanunu ve genelgelerin bir gerekliliği ve amacı olduğunu belirterek, bu hakların gerekliliğinin hasta insanların varlığı olduğunu söyledi.

Buğrul, "Hasta haklarının amacı hastaların acılarını dindirmek, yaşama desteği vermek ve yeniden sağlıklarına kavuşturmaktır. İnsan varsa insan hakları da vardır, var olan her canlının hakkı olduğu gibi var olan hastaların da hakları da vardır. Buna hasta hakları diyoruz. Bu hakların takibi için ayrıca hastanelerde hasta hakları birimi kurulmuştur." dedi.

"Hastalar yaptığımız şeyleri unutabiliyorlar ama hissettiklerimizi unutmuyorlar"

Hasta hakları konusunda hastaya yaklaşım olarak meslek hayatı ile ilgili paylaşımlarda bulunan hemşire Hatice Bingöl ise, "Mesleki hayatımda dönüm noktam psikiyatri servisi ve yoğun bakım oldu. Hastalar yaptığımız şeyleri unutabiliyorlar ama hissettiklerimizi unutmuyorlar. O yüzden herkes dokunduğuna sevgiyi ve şefkati hissettirsin istiyorum. Meslek hayatım boyunca hep bunu önceledim ve bu layık gördüğünüz ödülü bütün hemşire arkadaşlarım adına kabul ediyorum, Teşekkür ediyorum." İfadelerine yer verdi.

Program sonrası Başhekim Gengörü ve beraberindekiler, yatan hasta servislerini ziyaret ederek hastalara geçmiş olsun dileklerini iletti.

Başlıca hasta hakları:

-Nitelikli tıbbi bakım hakkı
-Seçim yapma özgürlüğü
-Kendi kaderini belirleme hakkı
-Bilinci kapalı hasta
-Yasal ehliyeti olmayan hasta
-Hastanın isteğine karşın yapılan girişimler
-Bilgilendirilme hakkı
-Gizlilik hakkı
-Sağlık eğitimi hakkı
-Onuruna ve özel yaşamına saygı talep etme hakkı
-Dini destek alma hakkı