Etkinlikte konuşma yapan Anestezi Uzmanımız Maşallah Çakırer, Organ Bağışının tarihçesi, organ naklinin geçmişi ve günümüzdeki durumunu, yasal prosedürlerini, organların hangi koşullarda nakil edilebileceğini, kimlerin hangi şartlarda bağışta bulunabileceği gibi birçok konuda merak edilenlere cevap verdiği bir sunumda bulundu.
Ardından Organ Bağışı Birimi Koordinatörümüz Reyhan Karadağ, organ bağışı konusunda yaptıkları çalışmaları, AVM ve üniversitede kurdukları stantlarda organ bağışı alırken karşılaştıkları soruları ve konu hakkında hazırladığı sunumunu yaptı.
Karadağ yapmış olduğu konuşmada ise şunları kaydetti;
“Değerli çalışma arkadaşlarım hepiniz hoş geldiniz. Herkesi isim isim saymak isterdim ama vaktimiz sınırlı. Sizleri de sıkmak istemem. Burada çok önemli bir etkinlik için bir araya geldik. 3-9 Kasım Organ ve Doku Nakli Haftası.
Ülkemizde, her yıl 3-9 Kasım tarihleri arasında, organ bağışı sayısını artırmak ve halkımızda organ bağışı bilincini geliştirmek amacıyla “Organ ve Doku Bağış Haftası” etkinlikleri yapılmaktadır. Organ yetmezliğine bağlı olarak, nakil bekleyen hasta sayısı her geçen gün artış göstermektedir. Ancak, organ bağışı oranları bu artışı karşılayacak seviyelerde değildir. Bu nedenle de tedavisi yalnızca organ bağışı ile mümkün olan vatandaşlarımız maalesef sağlıklarına kavuşamadan hayatlarını kaybedebilmektedir.
Bu nedenle, organ yetmezliği yaşayan hastalarımızın sağlıklarına kavuşabilmesi için organ bağışı oranları ve organ nakli sayılarının arttırılması, Bakanlığımızın ana hedefleri arasındadır. Ülkemizde hala 24.341 kişi nakil beklemektedir.60.000’ den fazla kronik böbrek yetmezliği hastası, diyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamını sürdürmeye çalışmaktadır. Ancak kalp ve karaciğer nakli bekleyen hastalar ise bu imkâna sahip değildirler ve uygun organ bulunamadığı takdirde yaşamlarını kısa bir süre içinde kaybetmektedirler.
Çok sayıda insan organ nakli için sırada bekliyor. Bir gün bu sırada bizler de olabiliriz.
Hastane Organ Bağışı Birimi olarak hedefimiz koruyucu sağlık hizmetlerinin geliştirilmesinin yanında, organ bekleyen mevcut hastalarımıza yaşam şansı sunabilecek organ teminini yüksek seviyelere çıkarmaktır. 2238 sayılı Organ ve Doku Alınması, Saklanması ve Nakli Hakkında Kanuna göre; 18 yaşını dolduran ve akli dengesi yerinde olan kişiler yaşamlarını yitirdikten sonra kullanılmak üzere, organ ve dokularını bağışlamak istediklerinde, kendilerine en yakın sağlık kurum ve kuruluşlarına başvuruda bulunarak organ bağışında bulunabilirler. Bu kapsamda, yaşam umudunu kaybetmekte olan binlerce hastamız için yeni umut pencereleri açmak üzere, tüm halkımızı organ bağışı konusunda duyarlı olmaya davet ediyoruz.
HER BAĞIŞ YENİ BİR HAYATTIR, ORGAN BAĞIŞI HAYAT KURTARIR. GELİN SİZ DE HAYAT KURTARIN.
"03-09 Kasım Organ ve Doku Bağışı Haftası" kapsamında, Hastanemiz koordinasyonunda, Organ Bağışı etkinliği düzenlenmiştir.
5-6 Kasım KAlium AVM Girişi
7-8 Kasım Bingöl Üniversitesi Merkezi Kafeterya Önü olmak üzere halka açık ve kalabalık yerlerde ekip arkadaşlarımızla beraber stand kurarak organ bağışı topladık.”