Hastanemizde Amputasyon Gerçekleştirildi
27 Ağustos 2024

 

 

Hastanemize, ayağında geçmeyen yara şikayetiyle başvuran bir hastada enfeksiyon tespit edilmiş, tüm uğraşlara rağmen enfeksiyon değerleri gerilememiş, Dahiliye, Enfeksiyon Hastalıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi, Anestezi hekimlerimizin ortak kararı ile amputasyona (uzvun kesilmesine) karar verildi.

Takip ve tedavisi düzenli yapılmayan diyabet hastalarında hayatlarının bir döneminde ayakta geçmeyen yara, ülser veya enfeksiyon gelişebilir. Ayakta iyileşmeyen yara ve enfeksiyonların bir diğer nedeni ise periferik arter hastalığıdır.  Diyabet ve periferik arter hastalığı birlikte ayakta iyileşmeyen yaralarının en önemli sebepleridir.

Normal bir bireyde kısa sürede iyileşebilecek tırnak batması, ayakta küçük yaralar, ayakkabı vurmasına bağlı durumlar bu hastalarda ülsere enfekte yaralara dönüşebilmektedir. Bu tür yaralar maalesef tedavi edilmediğinde uzuv kayıplarına hatta enfeksiyonun vücuda yayılması sonrasında hastaların hayatını kaybetmesine dahi sebep olmaktadır. Tedavide kan şekerinin düzenlenmesi, yara bakımının sağlanması, periferik damar tıkanıklığı bulunan hastalarda dolaşımın sağlanması, enfeksiyon tablosun antibiyotik tedavisi ile düzenlenmesi gerekir. Dolayısı ile bu hastaların takibi ve tedavisi Dahiliye, Enfeksiyon Hastalıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi, Plastik Cerrahisi, Ortopedi ve Travmatoloji hekimlerinin kontrolünde multidisipliner yaklaşım ile yapılmaktadır.

‘’Tedavinin geç kalındığı hastalarda ya da tedaviye yanıt vermeyen hastalarda enfekte uzuvun amputasyonu (kesilmesi) hayat kurtarabilir.’’

Hastanemize ayağında geçmeyen yara ile başvuran hastamız ilk başvurusunda genel durumunun kötü olması enfeksiyon değerlerinin çok yüksek olması nedeni ile yatışı yapıldı. Ancak yapılan tüm tedaviye rağmen enfeksiyon tablosunun gerilememesi hastanın sepsis tablosunda olması nedeni ile hastanın hayatını kurtarmak için Dahiliye, Enfeksiyon Hastalıkları, Kalp ve Damar Cerrahisi, Anestezi hekimlerimizin ortak kararı ile amputasyona (uzuvun kesilmesine) karar verildi. Gerekli hazırlıkların tamamlanması sonrasında Ortopedi ve Travmatoloji uzmanı Op. Dr. Kadir İsmail Dere tarafından ivedi bir şekilde ameliyata alındı. Ameliyat sonrası yoğun bakıma alınan hastanın genel durumunun düzelmesi sonrasında şu an hastamızın Ortopedi ve Travmatoloji servisinde tedavisine devam edilmektedir.

‘’Gerek uzuv kayıplarının yaşanmaması gerek ise hayati tehlike oluşturmaması adına hastalarımızı dikkatli olmak adına uyarıyoruz.’’

Kan şekeri kontrol altında olmalı düzenli hekim kontrolü ihmal edilmemelidir.

Diyabet hastalarının ayakları kuru olma eğiliminde olup topuk ve parmaklarda ciltte çatlaklar oluşabilmektedir. Cilt bütünlüğünün bozulduğu bu alanlardan giren enfeksiyon etkenleri kan akımı bozulmuş ayaklarda daha kolay ve daha ciddi enfeksiyonlar oluştururlar. Ayrıca ayakta oluşan terleme de enfeksiyon ve yara gelişimine yatkınlık oluşturur. Bu nedenle şeker hastaları ayak bakımlarına dikkat etmeli günlük ayaklarını ılık su ve sabunla yıkamalı ve iyice kurulamalıdır. Nemlendirici kremler uygulanarak oluşacak çatlaklar engellenmelidir. Parmak araları ise olası mantar enfeksiyonu nedeni ile nemli tutulmamalıdır. Bir diğer husus tırnak bakımıdır. Tırnaklar çok kısa ya da çok uzun olmamalıdır. Olası mantar enfeksiyonu ya da tırnak batması önemli enfeksiyon nedenlerindendir.

Çorap ve ayakkabı seçimine özen gösterilmelidir. Sentetik, dikişli, ayakkabı içinde katlanacak büyük çoraplar önemli tahriş ve olası enfeksiyon sebebidir. Çoraplar günlük değiştirilmeli, tahriş etmeyecek deterjanlar kullanılmalıdır. Sivri burunlu dar ayakkabılar, yüksek topuklu ayakkabılar ve parmak arası terlikler kullanılmamalıdır.

fefef