Kolorektal Kanser ve Proktolojik Hastalıklar Sempozyumu Düzenlendi
23 Şubat 2024

Hastanemizde 22.02.2024 tarihinde Kolorektal Kanser ve Proktolojik Hastalıklar Sempozyumu düzenlendi. Sempozyuma il dışından katılım sağlayan Prof. Dr. Bahri Çakabay, Uzm. Dr. Sercan Subaşı, Op. Dr. Muhsin Elçi’nin yanı sıra hastanemizde ve ilimizde görevli birçok hekim bilgileri ve tecrübeleriyle katkıda bulundu.

22 Şubat tarihinde hastanemiz Başhekimliği bünyesinde gerçekleştirilen sempozyuma, yoğun bir katılım gerçekleşti. Sempozyumda açılış konuşması yapan Başhekimimiz Uzm. Dr. Samet Tatlı şunları söyledi; “Hastanemiz ilk defa böyle geniş kapsamlı bir bilimsel toplantıya ev sahipliği yaptı. Bingöl’de ilk defa tıp alanında multidisipliner bir bilimsel toplantı yapıldı. Bilimsel toplantıların yeni açılacak ve Eğitim Araştırma Hastanesi olarak açılmasını planladığımız hastaneye ön hazırlık olacağı kanaatindeyim. Bu tarz bilimsel toplantıları yılda birkaç kez yapmayı planlıyoruz. Amacımız, hem alanında seçkin hocaları Bingöl’e getirmek hem de bilgilerimizi tazelemek ve halkımızın önemli hastalıklar hakkında bilgi sahibi olmasını sağlayarak erken teşhis ve tedavi için farkındalık oluşturmak. Sempozyum konusunu seçerken toplumun önemli bir kesimine hitap etmesine dikkat etmeye çalıştık. Kolorektal kanserler ve proktolojik hastalıklar toplumda sık görülen ve önemli bir morbidite ve hatta mortalite nedenli hastalıklar. Bu hastaliklar farklı branşların ortak çalışmasına dayalı olarak tetkik ve tedavi edilmesi gereken hastalıklar. Sempozyumumuz bu anlamda multidisipliner olmasi açısından ayrı bir öneme sahip. Bugün burada bilgilerini bizlerle paylaşan hekimlerimize, sempozyuma katılım sağlayan ilimizin önemli kurumlarının yetkililerine, hastanemiz hekim ve personellerine teşekkür ediyorum.”

Programda alanında uzman birçok hekim katılımcılara bilgi ve tecrübelerini aktardı. Özellikle kanserin erken tanısının öneminin vurgulandığı sempozyumda aile bireylerinde vaka görülenlerin de bir an önce tarama yaptırmaları gerekliliğine değinildi.

“FAP Özellikle Genç ve Solhan’da Çok Fazla”

Familyal (Ailesel) Adenomatöz Polipozis - FAP Hastalığının özellikle Bingöl’ün Genç ve Solhan ilçelerinde çok fazla olduğunu söyleyen Prof. Dr. Bahri Çakabay, “Benim şu anda sadece Genç ve Solhan’dan 40-50 takipli FAP hastam var. Bu hastalığı ale bireylerinde olanların tarama yapmaları gerekir. Bingöl Devlet Hastanesinde bu taramaları yapacak imkanlar da mevcut. Erken tanı cidden çok önemli. Ayrıca Cerrahi olarak da kanser vakalarında ilk cerrahi müdahale çok önemli ve telafisi mümkün olmayan bir aşama. Yani ilk cerrahi müdahale başarılı olursa tedavi yüksek oranda başarılı olur. Ama ilk cerrahi müdahale istenilen sonucu vermezse hem tekrarı olmaz hem de sonraki kemoterapi ve radyoterapi aşamalarında istenilen yanıt verilmez. Kanser alanındaki bilimsel çalışmalar günümüzde çok iyi durumda.  Bizler çok daha zorlu koşullarda ameliyatlar yapmak durumundaydık.  Şu anda bile ameliyatlar için gereken malzemeleri toplamak çok zahmetli. Bingöl Devlet hastanesinde bugün Tıbbi Onkolog, Gastroentolog, Radyolog var. O yüzden vatandaşlarımız taramalarını gönül rahatlığıyla yaptırabilir. Bu beni de çok mutlu etti. Tüm katılımcı arkadaşlara, bizleri ağırlayan hastanemize ve değerli konuklara teşekkür ediyorum” dedi.

Sempozyum iki oturumdan oluştu. Oturumlarda, Uzman Hekimler konu başlıkları üzerinden hem hekimlere hem katılımcılara kolon ve rektum kanseri hakkında bilgiler verdiler. Plaket takdimi ile birlkte sempozyum sona erdi.

Sempozyuma, il dışından katılım sağlayan Prof. Dr. Bahri Çakabay, Uzm. Dr. Sercan Subaşı, Op. Dr. Muhsin Elçi’nin yanı sıra Bingöl Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Çapak, Bingöl İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Veysel Tosun, Bingöl Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ramazan Solmaz, Sağlık Müdürlüğü ve Hastane Yöneticileri, Sivil Toplum temsilcileri katıldı.

Ayrıca sempozyumda sunum yapan hekimlerin hastaları da dinleyici olarak katılım sağladılar.

vccb
as454654

fgdr
sdfsdfsdfsdf
gfdfsdqwe

sdfsdfsdfsdfgfgd

hgjghjhggh
jhggdsdsd

wewrewt
grrete
fgfhty
rterte
thtergd
ömmnbnh
mnmnb
gfgdfh