Hastalara, “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti”
21 Şubat 2022

Hastalara, “Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Hizmeti”

Sağlık Bakanlığı ve Diyanet İşleri Başkanlığı’nın işbirliğiyle hastanelerde açılan ‘Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’, İl Müftülüğü tarafından görevlendirilen Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Yusuf Alataş’ın göreve başlamasıyla birlikte hastanemizde faaliyetlerine başladı. Birim, manevi destek talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline hizmet verecek.

Başhekimimiz Uzm. Dr. Ramazan Gengörü’yü ziyaret eden Bingöl İl Müftüsü Ahmet Süzen, Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Birimi’nin açılışının hayırlı olması temennisinde bulundu. Süzen’e teşekkür eden Başhekimimiz Uzm. Dr. Gengörü, “Vatandaşlarımızın faydasına olan her türlü hizmeti sunmak için çabamız devam ediyor. Hastanemizde de manevi destek hizmeti sunulmaya başlanmıştır. Söz konusu hizmetin etkin, verimli ve usulüne uygun bir şekilde sunulabilmesi amacıyla hastane yönetimimiz tarafından Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Birimi oluşturulmuştur. Manevi destek, talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personeline bu birimde müftülük personeli tarafından sunulmaktadır. Bu hizmette emeği geçen herkese teşekkür ediyorum” dedi.

 

Hastalara, manevi değerler ışığında  moral-motivasyon desteği sunmayı amaçladıklarını ifade eden Manevi Danışmanlık ve Rehberlik Uzmanı Yusuf Alataş, “Manevi destek hizmeti; Dini referanslardan hareketle, insanların acılı, sıkıntılı, üzüntülü, korkulu hallerinde, yalnızlık ve ümitsizlik duygularına kapıldıklarında,  ani değişmelerle gelen kriz durumlarında, maruz kaldıkları yeni duruma uyum sağlama ve baş edebilme becerilerini geliştirmelerine yardımcı olmayı, varsa sorularını cevaplamayı, hayatlarına yeni bir anlam vermelerine eşlik ederek onlara moral kazandırmaya çalışmaktır. Manevi destek; psikoterapi, sosyal bakım ya da tıbbi bir tedavi değildir. Manevi destek personeli; psikolog, psikiyatrist, sosyal hizmet uzmanı, tıbbi tedavi yürüten bir doktor değildir. Manevi değerler ışığında danışmanlık ve rehberlik yaparak, moral-motivasyon desteği sunar. Manevi destek talep eden hasta, hasta yakını ve hastane personelinin ihtiyacına göre uygulanır. Manevi destek talep eden kişinin öncelikle ihtiyacı tespit edilir. Dinleme, anlama ve anlamlandırma metoduna ağırlık verilir. Baskısız danışma atmosferi oluşturarak, kişinin yargılanmayacağı ve suçluluk duygusu hissetmeyeceği şekilde problemlerini rahatça açması sağlanır. Bakanlık tarafından belirlenen ‘personel gizlilik sözleşmesi’ hükümlerine bağlı kalınır” şeklinde konuştu.


WhatsApp Image 2021-02-26 at 14.52.06.jpeg

 

WhatsApp Image 2021-02-26 at 14.52.05.jpeg