Organ Bağışı
21 Şubat 2022

Bingöl Devlet Hastanesi Konferans Salonunda, 3-9 Kasım organ bağışı haftası nedeniyle ‘Organ ve Doku Bağışı’ paneli düzenlendi. Panele İl Sağlık Müdürü Dr.Süleyman Budunoğlu, Genel Sekreter Uzm.Dr. Hasan Bayındır, Tıbbı Hizmetler Başkanı Uzm.Dr.Halim Kaysadu, İdari Hizmetler Başkanı Nedim Hant, Bağlı tüm Hastane İdarecilerimiz, Diğer Kamu Kurum ve Kuruluş amirleri ile personeller katıldı.

Panelde İl Sağlık Müdürü Dr.Süleyman Budunoğlu, Genel Sekreter Uzm.Dr.Hasan Bayındır, Hastane Başhekimi Uzm.Dr. Ali Ekin, Organ ve Doku Hastane Koordinatörü Reyhan Karadağ , Uzm.Dr.Nergiz Bayrakçıoğlu ile Organ ve Doku Nakil Saha Koordinatörü Dr.FatihKaçıroğlu Organ ve Doku bağışının önemine dikkat çeken konuşmalar yaptı.

“TEKNİK OLARAK SIKINTI YOK”

İl Sağlık Müdürü Süleyman Budunoğlu, konuşmasında teknik organ nakli konusunda teknik olarak herhangi bir sıkıtının olmadığını belirterek, “Organ nakli konusunda sayı olarak geri durumdayız. Teknik altyapımız, organ nakline müsaittir. Yetişmiş personellerimiz de var. İmkânlarımız da müsait. Her gün onlarca kişinin yoğun bakımlarda beyin ölümü gerçekleşiyor. Neden yapılmıyor, bu sayı neden artmıyor? Karşımıza iki sorun çıkıyor. Birincisi, dini yönden çekinceler var. İkincisi de tıbbi yönden bilgi eksikliğinden kaynaklanıyor” dedi.

“ORGAN BAĞIŞI KUTSAL BİR GÖREV”

Organ bağışının önemini anlatan Bingöl Devlet Hastanesi Başhekimi Uzman Doktor Ali Ekin, konuşmasında şunları söyledi:

“Organ nakli bekleyen çok hasta gördük. Bu sırada kaybettiklerimiz de oldu. Gerek kadavradan bekleyen, canlı donör bulamayan bir sürü insan gördük. Bir sürü yaşanmışlık var. Her sene organ bağışı konusunda farkındalık yaratmak amacıyla 3-9 Kasım tarihleri arasında ‘organ bağılı haftası’ alında etkinlikler düzenleniyor. Biz de bu yıl bir panel ile etkinliklere katılmak istedik. Hemodiyalize gelen ve böbrek nakli bekleyen hastalarımız var. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sayıları giderek artıyor. Organ bağışı açısından hem canlı, hem de kadavra üzerinden yeterli sayıda bağışçı temin edemiyoruz. İlimiz genelinde de özellikle diyaliz hastaları olarak ortalama haftada 3 gün hemodiyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamlarını devam ettiren bir sürü hastamız var. Bu durum hem hastalarımız, hem yakınları için son derece zorlu bir yaşam şekli olarak karşılarına çıkmaktadır. Şifa bekleyen hastalarımıza empati ile yaklaştığımızda, organ bağışı yapmanın ne kadar ne kadar ulvi, ne kadar kutsal bir görev olduğunu elbette ki farkında olacağız.”

‘YETERLİ BAĞIŞÇI TEMİN EDEMİYORUZ’

Başhekim Ekin, sözlerini “Organ bağışı açısından hem canlı, hem de kadavra üzerinden yeterli sayıda bağışçı temin edemiyoruz. İlimiz genelinde de özellikle diyaliz hastaları olarak ortalama haftada 3 gün hemodiyaliz cihazlarına bağlı olarak yaşamlarını devam ettiren bir sürü hastamız var” diyerek tamamladı.

 

“HERKESİ ORGAN BAĞIŞINA DAVET EDİYORUM”

Konuşmaların ardından kürsüye çıkan ve Böbrek nakli olan hasta Muzaffer Buyruk, herkesi organ bağışına davet ederek,”9 ay boyunca diyaliz tedavisi gördüm. Bu süre boyunca gördüğüm ilgiden dolayı çalışanlara teşekkür ediyorum. Böbrek nakli olmadan önce çok sıkıntılar yaşadım. Böbreği kız kardeşimden aldım. Herkesi organ bağışına davet ediyorum” şeklinde konuştu.

Böbrek nakli bekleyen Paşa Ağın ise, 3 yıldır diyaliz tedavisi gördüğünü belirterek, şunları söyledi:

“3 yıldır diyaliz hastasıyım. Haftada 3 gün diyalize giriyorum. Herkesi organ bağışına davet ediyorum. Allah kimsenin sağlığını bozmasın. Diyaliz bölümümüzde çalışanlar çok ilgililer. Ben de böbrek nakli bekliyorum. Organ bağışı için duyarlı olan herkese teşekkür ediyorum.”

Panelin ardından hastane içerisinde açılan stant ile vatandaşlar bilgilendirildi.